Steeds meer mensen uit de grote stad verhuizen naar het platteland. Daar stuiten ze regelmatig op cultuurverschillen. Buurtbemiddelaars uit verschillende delen van het land merken dat daardoor soms ruzies ontstaan. Zeker als de buren niet met elkaar praten.
“Bewoners van een vrijstaand huis aan de rand van een dorp kregen na dertig jaar ineens nieuwe buren. Uit Amsterdam. Die mensen kennen de gewoontes in een dorp niet, en de dorpelingen hebben een bepaald beeld bij de nieuwe bewoners…”, schetst een buurtbemiddelaar uit het noorden van het land een situatie.
De oude buren ergeren zich aan bedrijfsbusjes die hun uitzicht bederven. En aan een camera die ineens aan het huis van de nieuwe buren hangt. “De situatie liep al snel zo uit de hand dat de buren niet meer met elkaar spraken. De oude buren hadden ook geen behoefte aan een bemiddelingsgesprek. ‘Wij wonen hier al dertig jaar, dan hoeven wij ons toch niet aan te passen?’, zeiden ze.”
Maar dat bleek ook helemaal niet nodig, merkte de buurtbemiddelaar toen ze met de Amsterdammers in gesprek ging. “Zij wilden juist heel graag de gewoontes in het dorp kennen, zodat ze zich daar aan konden houden. Maar niemand had ze die verteld. En de camera was opgehangen als beveiliging van de dure bedrijfsbusjes. Dus zeker niet om de buren te bespieden”, vertelt de buurtbemiddelaar.
Uiteindelijk kreeg hij de buren toch rond de tafel. Na een hoop gekibbel bleken beide partijen best in staat om met elkaar te praten. “Ze maakten afspraken over het parkeren van de busjes en over een aantal andere zaken. Daarmee was de zaak eigenlijk opgelost. Heel fijn dat wij als buurtbemiddeling daarin een rol hebben kunnen spelen.”
De zaak komt een buurtbemiddelaar uit het oosten van het land bekend voor. Ook zij ontdekte cultuurverschillen tussen dorpelingen en mensen uit het westen die naar het dorp verhuisden. “Tussen twee bewoners van seniorenwoningen ontstond ruzie over de parkeerplaatsen. Een man kon zijn auto bijna nooit voor het huis parkeren, omdat de buren meerdere auto’s hadden. Hij vond dat vervelend, omdat hij na een operatie moeilijk kon lopen.”
Ook deze buren ging niet met elkaar in gesprek omdat ze het gevoel hadden dat ze van een andere planeet afkwamen. Dat bleek tijdens de bemiddeling nogal mee te vallen. “Samen stelden ze voor om bij de gemeente een verzoek voor een invalidenparkeerplaats in te dienen. Dan wisten bezoekers van de buren en andere straatgenoten dat ze niet op de parkeerplaats van meneer mochten staan. Met dat simpele voorstel was een ruzie die al een half jaar speelde meteen opgelost.”
Extra hulp nodig?
Komt u er ondanks de suggesties niet uit met de buren en wilt u hulp? Of
overleg met een medewerker?
Klik op de knop en wij zoeken op basis van de ingegeven postcode naar ondersteuning in
uw woonplaats.
Tip: Lees de suggesties die we per probleem op een rij hebben gezet.