De vervelende puberdochter

april 2024

Woon je al twintig jaar lekker rustig in een gezellig buurtje, komt er ineens een alleenstaande vader met een vervelende puberdochter naast je wonen. Dan reageer je soms op een manier die misschien niet zo verstandig is.

Een buurtbemiddelaar raakte betrokken bij deze ruzie die fijn wonen eigenlijk niet meer mogelijk maakte. “Die puberdochter was veel alleen thuis. Dan nodigde ze gezellig vriendinnen uit, waarmee ze het vaak in de tuin nogal gezellig maakte. Biertje erbij, sigaretjes en vooral hard praten. De buren hadden daar last van. Maar als ze daar iets van zeiden, kregen ze een grote mond van het meisje”, vertelt ze het begin van het verhaal.

Volgens haar vulden de buren de rest van het verhaal zelf in. “Een vader die altijd weg was en weinig naar zijn dochter omkeek. Geen wonder dat het meisje nogal ontspoorde. Dat was het beeld dat de buren hadden”, vertelt de buurtbemiddelaar. Zij kreeg beide partijen toch aan tafel. En toen bleek dat de zaak anders in elkaar zat. “De vader was net gescheiden en moest gewoon veel uren maken om financieel rond te komen. Maar hij zag ook wel dat zijn dochter het moeilijk had. Hij had al lang zorg voor haar geregeld. Aan de andere kant wist hij niet dat de buren last van haar hadden.”

Door dat korte gesprek met de buurtbemiddelaar kregen beide buren meteen veel meer begrip voor elkaar. De buren die tot voor kort niet meer met elkaar spraken, besloten dat ze elkaar juist wilden helpen. “De buren zouden vader inlichten als ze weer overlast van het meisje hadden. Dan kon hij daarop aanspreken. Ook zou hij een bekende vragen om regelmatig even poolshoogte te nemen. En tegelijkertijd wilde de buurvrouw best meer voor het meisje betekenen. Dat mocht bijvoorbeeld komen lunchen als dat zo uitkwam.”

Met het gesprek waren de problemen voor het pubermeisje niet meteen opgelost, maar de buren begrepen elkaar en hadden ook weer een veel beter contact. “En bovendien had het meisje niet langer het gevoel dat niemand op haar letten en dat ze alles dus kon maken. Daardoor hadden de buren dus ook echt minder overlast.”

Extra hulp nodig?

Komt u er ondanks de suggesties niet uit met de buren en wilt u hulp? Of overleg met een medewerker?

Klik op de knop en wij zoeken op basis van de ingegeven postcode naar ondersteuning in uw woonplaats.

Tip: Lees de suggesties die we per probleem op een rij hebben gezet.