Samen klussen gaat plotseling niet door

maart 2024

Denk je dat je goede afspraken hebt gemaakt met de buren over samen de tuinen aanpakken, trekt de buurman zich ineens terug. En dat terwijl je zelf helemaal klaar bent voor de klus.

Die situatie was de start van een langdurig conflict tussen twee buren, vertelt een buurtbemiddelaar. Hij probeerde om beide partijen weer in gesprek te krijgen. En dat viel eerst niet mee. “De buurman die uiteindelijk toch niet wilde klussen, zat letterlijk met de rug naar ons toe. Hij zei geen woord en zat absoluut niet op een oplossing te wachten. Zo leek het althans…”

Beide buren zouden dus samen de tuin aanpakken. Ze hadden een plan opgesteld, de financiën in kaart gebracht en wachtten vervolgens op goed weer. “Toen de voorspellingen gunstig waren, vertelde de ene buurman dat hij wilde beginnen met de klus. ‘Ik doe niet meer mee….’, hoorde hij toen ineens tot zijn grote verbazing”, vertelt de buurtbemiddelaar.

De andere buurman besloot toch te beginnen. De klus was volgens hem ook nodig, omdat zijn tuin bij een stevige plensbui regelmatig blank stond. Bovendien hadden ze samen duidelijke afspraken gemaakt. Hij snapte er dus niets van dat zijn buurman ineens niet meer wilde meewerken. De ander was op zijn beurt boos dat de buurman toch begon met klussen.

“Tijdens ons gesprek draaide de zwijgende buurman zich na twintig minuten ineens om. Hij was heel geëmotioneerd”, vertelt de buurtbemiddelaar weer. “Wat bleek nou: hij was in het verleden een keer opgelicht door iemand waarmee hij ook samen zou klussen. Daardoor raakte hij zelfs in de schulden. Die kwestie speelde ineens op toen zijn buurman samen de tuin wilde aanpakken. Hij was bang dat hij opnieuw zou worden opgelicht. Bovendien had hij net weer een financiële tegenvaller gehad.”

“Had me dat verteld…”, zei de ander meteen. Die kon zich van alles voorstellen bij de angst van zijn buurman. Hij had de klus ook nog best even willen uitstellen als dat financieel beter zou uitkomen. 

De buurtbemiddelaar erkent in dit verhaal iets wat hij vaker tegenkomt. “Onbegrip van iemand ontstaat meestal omdat de ander geen tekst en uitleg geeft. Gebrek aan communicatie is vaak de belangrijkste reden voor een conflict. Als de buurman zijn verhaal uit het verleden had verteld, hadden deze buren nooit ruzie met elkaar gekregen.”

Extra hulp nodig?

Komt u er ondanks de suggesties niet uit met de buren en wilt u hulp? Of overleg met een medewerker?

Klik op de knop en wij zoeken op basis van de ingegeven postcode naar ondersteuning in uw woonplaats.

Tip: Lees de suggesties die we per probleem op een rij hebben gezet.