Een andere indeling van de dag

juni 2024

Niet iedereen heeft een baan van een uur of negen tot een uur of vijf. Veel mensen werken in de avonduren of hebben nachtdienst. En dat soort verschillen in werktijden kan best vervelend zijn. Dat merkte een buurtbemiddelaar bij een conflict tussen twee buren in een rijtjeswoning.

“In het ene huis woonde een gescheiden vader met drie jonge kinderen, in het andere twee vrijgezelle zussen van in de dertig. Zij werkten allebei in de zorg en hadden hele afwisselende werktijden. Dat botste regelmatig”, vertelt de buurtbemiddelaar. 

Want op momenten dat de kinderen sliepen en de vader ook naar bed wilde, kwamen de zussen vaak net thuis. Of ze maakten zich klaar om naar hun werk te gaan. “In beide gevallen waren ze regelmatig in de keuken bezig. Of ze gingen nog even wat andere activiteiten in huis doen of nodigden soms op een laat tijdstip nog vriendinnen uit. Als de muren dan niet zo dik zijn, dan levert dat al snel overlast op. Andersom ook trouwens: op het bed dat de zussen wilden slapen, hoorden ze regelmatig de kinderen van de buren.”

Daarover praten gebeurde eigenlijk niet. De buren hadden nauwelijks contact met elkaar, hoewel ze zich dus stevig aan elkaar stoorden. “Dat is een belangrijke reden waarom Buurtbemiddeling vaak wordt ingeschakeld: mensen die elkaar niet kennen, een bepaald beeld over elkaar hebben, maar daarover niet in gesprek gaan. Met onze hulp lukt dat vaak wel”, vertelt de buurtbemiddelaar.

In deze zaak leverde dat een positief resultaat op. “Beide partijen bleken eigenlijk heel aardige mensen te zijn die niets liever dan een oplossing wilden. Samen kwamen ze daar alleen niet uit. Soms heb je daarvoor een buitenstaander nodig. In de praktijk blijkt dat mensen zich dan ook beter aan gemaakte afspraken houden. In dit geval kregen de buren begrip voor elkaar situatie. Ze kwamen allebei met voorstellen om de overlast te beperken.”

En die bleken te werken. Vooral de zussen waren daar heel blij mee. “Ze hadden, ook door hun werktijden, maar weinig contact in de buurt. Dat is echt veranderd na het gesprek. Ze komen, ondanks dat ze veel jonger zijn dan alle buurtgenoten, nu bijvoorbeeld op de jaarlijkse straatbarbecue. Juist door dat soort contacten kunnen buren vaak veel beter met elkaar overweg.”

Extra hulp nodig?

Komt u er ondanks de suggesties niet uit met de buren en wilt u hulp? Of overleg met een medewerker?

Klik op de knop en wij zoeken op basis van de ingegeven postcode naar ondersteuning in uw woonplaats.

Tip: Lees de suggesties die we per probleem op een rij hebben gezet.